zondag 22 december 2013

De Tachtigers

De Tachtigers zijn een begrip in de Nederlandse literatuur. Rond 1880 vernieuwden zij de roman- en de dichtkunst grondig. Het is enigszins te vergelijken met de manier, waarop de popmuziek in de jaren '60 afrekende met oude vormen en totaal nieuwe wegen in sloeg.

Vandaag hadden wij op een andere manier met de Tachtigers te maken. Ada's moeder bereikte deze mijlpaal en daar haar vader dat al een aantal jaren geleden gedaan had, kunnen wij vanaf nu in familiekring ook spreken over de Tachtigers.
Vanmiddag fietsten wij tegen de harde wind in naar het ouderlijk huis om er met alle kinderen en bijna alle kleinkinderen een gezellige middag van te maken.
Verder was het een rustdag. Alleen de schaatsen moesten hoognodig geslepen worden.

Na de 1000 rondjes van Leiden kon ik me veroorloven om de ijzers een week te laten liggen. Dat is het grote voordeel van kluunschaatsen: als je reserve-ijzers hebt, kun je daarop schaatsen. Dat deed ik deze week dan ook in de Leidse IJshal.
Maar goed, morgenochtend mag ik weer schaatsles geven aan kinderen, dus dan kun je niet met botte ijzers aankomen. Je moet immers het goede voorbeeld geven.
Er moest dus flink geslepen worden. En daar komen de Tachtigers weer om de hoek kijken. Ook zij moesten scherp zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten