zondag 12 april 2015

Schelvispekel


Daar wij de canon der muziekgeschiedenis nooit hebben weten te bereiken, zal het de meeste mensen ontgaan zijn, dat 40 jaar geleden "Schelvispekel" werd opgericht. Het gebeurde op de bonte avond van de "Equipe Liturgique" van Pedagogische Academie "De la Salle" in het dorpshuis van het Franse Boissy-sous-St.Yon.
Tussen allerlei muzikale hoogstandjes door bracht een kwartet pedagoochelaars een soort theateract met liedjes op het toneel, waarbij een oude deur allerhande visuele effecten. Via een luik verdwenen "plotseling" de twee middelste personen in het niets.


Of de kleinste van het viertal werd ineens 3 meter lang. Met Bas Warnink, Tim de Beer en Joep Kapiteyn stond ik ruim een half uur op het podium met een geïmproviseerde act, waarbij we ook nog een aantal liederen ten gehore brachten. Op deze bonte avond aan het eind van het Paasweekeinde van 1975 is "Schelvispekel" geboren.

Als een zooitje ongeregeld traden we bij feesten en culturele avonden op scholen op, zoals op het Fioretti College in Lisse, waar we een groot succes hadden, daar tussen allerlei serieuze muziek ineens een soort clownsact het podium betrad. Uiteraard met ons logo: "Schelvispekel".

Maar zoetjesaan begonnen we onze muzikale kant meer te ontwikkelen, mede doordat violiste en zangeres Nel Arends onze gelederen kwam versterken. Het begon muzikaal ergens op te lijken. Vooral de driestemmige nummers van Bas, Nel en Tim waren van een behoorlijk niveau. De stemmen van deze 3 zangers pasten erg goed bij elkaar.

Naast veel bestaande folknummers schreven we ook zelf liederen, met Bas als onze voornaamste componist. Een treffend voorbeeld van zijn hand:
"De pechvogel"

Hij had de doodgraver vast gebeld
alleen voor het gemak
toen heeft hij tot tien geteld,
zijn handen in zijn zak.

Even heeft hij omlaag gekeken
vanaf de hoge flat
en zonder te verbleken
zijn laatste stap gezet.

Maar helaas, het is weer gebleken,
de pech zit altijd hoog,
want dit keer bleef hij steken
aan een spijker met zijn oog.


Wij waren geen pechvogels, maar gewoon geluksvogels, dat we elkaar gevonden hadden in onze manier om plezier aan muziek te beleven, geïnspireerd door groepen als de "Hobo String Band" en "Dommelvolk".

Want naast muziek stond de humor bij ons zeer hoog in het vaandel.

Want ook al treden we al jarenlang niet meer "officiëel" op, we zijn nog steeds dik bevriend met elkaar en als er ergens een jubileumlied gemaakt en gezongen moet worden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten