zaterdag 6 juni 2015

De puntjes op de i


Volgende week zaterdag is de uitvoering van "Blest pair of sirens" in de Hartebrugkerk in Leiden. Vanmiddag was de laatste reguliere repetitie van de Leidse Koorprojecten.
Om even over half 1 vertrok ik in het zonnetje vanaf de bibliotheek van Valkenburg naar de Lokhorstkerk, waar we onder leiding van Wim de Ru bijna alle nummers doorzongen.
Net als de voor Ada en mij vorige keer begonnen we met "Een nachtegaal in Echternach".

Aansluitend kwam "Archibaldus van Oostzaan" van Daan Zonderland en Albert de Kler aan de beurt.

Er waren bij deze openingsnummers slechts enkele passages, die herhaald moesten worden. Wat dat aangaat waren, zoals te verwachten was, de "Wederwijven" heel wat weerspanniger.
Het Hollandse blok werd afgesloten door "Pater Noster" van Hendrik Andriessen. Hoewel dit "Onze Vader" op zich heel aardig ging, kwam er wel wat finetuning aan te pas om dit behoorlijk hoog gezongen lied nog beter te laten klinken.

Na de eerste pauze, die we buiten doorbrachten, vervolgden we de repetitie met "Fals love" van Edward Elgar.

De rest van het tweede blok werd besteed aan "Blest pair of Sirens" van Charles Hubert Parry. Dit achtstemmige lied is het slotlied van het concert op zaterdag 13 juni en het bevat het grootste aantal struikelblokken.

Per partij werden de puntjes op de i gezet, en ik kan u verzekeren, dat dat er heel wat waren. De tweede pauze werd er zelfs voor uitgesteld! Maar eerlijk is eerlijk: we hebben dit mooie maar lastige lied nog nooit zo goed gezongen. En dan te bedenken, dat we dan steun krijgen van the Fleet Cholar Society.
Het derde blok was na de verlate pauze iets korter. Allereerst kwam "I was glad" van Henry Purcell aan de beurt. Ook hier waren er enkele lastige passages, maar over het algemeen kon de dirigent blij zijn, dat het vrij vlekkeloos verliep.

Het slotakkoord was voor de meest bekende klassieke componist van het concert: Felix Mendelssohn Bartholdy. Dirigent Wim de Ru vond onze uitvoering van "Hör mein Bitten, Herr", een ten onrechte wat in de vergetelheid geraakt meesterwerk, zo mooi klinken, dat hij ons bepaalde passages telkens nogmaals liet zingen. Kom dus allemaal luisteren op 13 juni, want je maakt het niet iedere dag mee, dat je bij een repetitie al een toegift mag geven....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten