dinsdag 9 augustus 2016

Norfolk

Om een uur of 7 werden we wakker. We pakten alles netjes in, terwijl we op de BBC zagen, dat Engeland met Theresa May een nieuwe premier had, maar vooral dat de weersverwachting vandaag redelijk goed was, met morgen als beste dag van de week.

Drie kwartier later zaten we aan een Engels ontbijt met bacon and eggs, marmelade and tea with a cloud of milk.

Om 9 uur zaten we een wisselend bewolkt hemeldek onder op de fiets. Na zo'n ontbijt kun je er weer even tegen.

We begonnen met een behoorlijke klim vanaf Chedgrave. Hoewel we op nog geen 100 meter hoogte zaten, was het uitzicht hier prima, doordat de heggen om de weg ontbraken.
In het dal van de Yare zagen we op sommige plekken, dat er veel zand en grind op de weg lag, dat naar beneden was gespoeld tijdens de buien van gisteren en eergisteren.

Via Langley Street en Surlingham fietsten we naar Norwich.

Vlak voor de hoofdstad van Norfolk kwamen we langs een meer, the Whitlingham Broads.

Bij het binnenrijden van deze provinciestad kwamen we langs het stadion van Norwich City Football Club.

Door enkele wegwerkzaamheden was het wel zoeken naar de juiste route naar het centrum. Uiteindelijk kwamen we met fietsen en wandelen in de winkelstraten bij The Forum uit, waar het Tourist Information gevestigd was.

Hier kochten we de kaart van the Norfolk Coast Cycleway en kregen we een lijst met campings in het westen van Norfolk.
Op het terras aan de andere zijde van The Forum namen we de dagelijkse dranken met 2 stukken vruchtencake.

We bekeken de St. Peter, de Middeleeuwse kerk aan de overzijde met het prachtige eikenhouten dak.

Uiteraard kon ik het niet nalaten om de bibliotheek in The Forum vluchtig te bekijken. Een mooie, lichte en moderne bibliotheek, aangenaam om in te verblijven.

Ik sprak een tweetal Engelse collega's en vroeg hen om een mailtje naar onze directeur Jan Klerk te verzenden. Hetgeen zij inderdaad volgens afspraak gedaan hebben:
"Hello!

I just wanted to email you to let you know that your employee Bert Breed visited Norwich Millennium Library on 13/07/16 at approximately 12 noon. Bert stumbled across our library as he enjoyed a day in Norwich with his wife. He was passing through, on his way to Fakenham, as he cycles through the East of England.
You might be interested to know that we are the busiest library in the UK. Norfolk with 1.2 million visitors in the past year.
I hope Bert and his wife have a wonderful holiday and he makes it safely back to work!

Kind regards,
Meg Combes,
Library and Information Assistant
Norwich Millennium Library/Wymondham Library"

Om kwart over 12 stapten we weer op de fiets. Uit ervaring wisten we, dat het makkelijker is om een stad in te komen dan uit te komen. Dat bleek ook ditmaal. We kwamen uit bij the University of East Anglia, niet bepaald de hoek, die we moesten hebben. Een student op de fiets wees ons de route, die we moesten hebben: "The Merriott's Way". Bijna een uur, nadat we vertrokken waren, zaten we op de route naar Fakenham.

Over dit onverharde pad over een voormalige spoorbaan schoot het lekker op. Via Drayton reden we naar Attlebridge, waar we om half 2 onze lunchpauze namen. Het begon in het zonnetje, doch de hemel betrok en het spetterde, toen wij op pad gingen.
Al snel gingen de hemelsluizen wijd open. Ondanks dat we onder een bladerdek reden, was de regenjas noodzakelijk. De regenbroek werd dat ook, toen we met een omleiding te maken kregen vanwege de aanleg van een nieuwe snelweg. In het open veld kregen we de volle laag.
Weer terug op "The Merriott's Way" was deze veranderd in een modderpoel. De ketting liep niet lekker meer door de combinatie van regenwater en zand. Pas toen we weer een kwartier droog reden, kwam het soepel schakelen terug.

Dat was in de buurt van Reepham. De oude spoorbaan werd door ons omgedoopt in de Reeperbahn.
Via het uit de 13e eeuw stammende Reepham reden we over stille weggetjes naar Themelthorpe, waar de regenkleding voor de tweede keer aankon. In Foulsham kon het weer uit om bij Heath Farm voor de derde keer de regenkleding aan te trekken.

Via een weak bridge staken we de Wensum over, waarna we via het kleine Great Ryburgh naar Fakenham te trappen. Daar vonden we na 88 kilometer fietsplezier een plekje op the Fakenham Racecourse Caravan & Camping.

Het probleem was, dat de receptie dicht was en je een elektrische sleutel nodig had voor de toiletgebouwen. Gelukkig was er een invalidentoilet, waar je zo in kon. Zo waren we voor één keer "disabled".

Op het moment, dat we de tent opzetten op het grote veld, begon het te regenen. Snel het tentzeil erover en we konden de Eureka Susten 3XP inrichten.

Hierbij ontdekten we een naaktslak in de binnentent, die er 2 dagen in gezeten moest hebben.

We gunden onze reisgenoot de vrijheid midden op het grasveld. Normaal doen we dat nooit....

Daarna trokken we de wielerkleding uit en fietsten naar Fakenham, waar we na het rondje door het centrum in "The Bull" een vegetarische rijstcurry en een zalmschotel bestelden met 2 soorten sorbet toe. Ada nam cider, ik 3 verschillende lokale biertjes van de tap.
Op de terugweg bleek, dat de batterij van mijn achterlicht bijna leeg was. Dat gold ook voor onszelf. Met 92 kilometer op de teller vielen we snel in slaap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten