maandag 1 mei 2017

100 jaar winter

Een paar weken geleden vroeg een zwager van me op ik belangstelling had voor "100 jaar winter". Een schoolvoorbeeld van een retorische vraag, waarvan je het antwoord al weet. Afgelopen zaterdag kwam ik in het bezit van het gedenkboek van het gewest Noord-Holland/Utrecht van de KNSB over de jaren 1895 tot 1995. Het boek is geschreven door Ron Couwenhoven en Huub Snoep, die al menig schaatsboek op hun naam hebben staan.

In 1895 sloot een aantal ijsclubs in Noord-Holland zich aaneen. Dat was het begin van het huidige KNSB-gewest Noord-Holland/Utrecht. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan is de rijke schaatsgeschiedenis van dit gewest door twee ervaren auteurs te boek gesteld. Beroemde schaatsers als Jaap Eden, Sjoukje Dijkstra, Henk van der Grift, Ard Schenk en Yvonne van Gennip figureren er uitgebreid in. De chronologisch behandelde geschiedenis is gelardeerd met allerlei smeuïge en wetenswaardige verhalen en portretten.

De tekst en de plaatjes vormen tezamen een heerlijk lees- en kijkboek voor de schaatsliefhebbers. Daar het boek inmiddels al 22 jaar oud is, zal het alleen antiquarisch verkrijgbaar zijn of u kunt het natuurlijk via uw bibliotheek lenen. Het is zeer zeker de moeite waard.
Wat te denken van de toertochten uit 1917, dit jaar precies een eeuw geleden. En wat dacht u van de baanvegersstaking in Purmerend?

Onder het kopje "Niet alledaagse trouwpatij" is een stukje te lezen uit de Goedkoope Purmerender Courant van 3 januari 1909. W. de Bood en A. van Vuure gingen met getuigen, familie en kennissen op de schaats van Purmerland naar het Raadhuis te Ilpendam. Een enkeling ging op de prikslee.
Het grappige was, dat de grootmoeder van het bruidspaar 62 jaar eerder met haar aanstaande man ook op Oudejaarsdag per schaats naar Ilpendam was gereden om in het huwelijksbootje te stappen.
Dat waren nog eens tijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten