donderdag 10 juni 2010

"Tel ik dubbel?"


In mijn vriendengroep bestaat een gevleugelde uitdrukking: "Tel ik dubbel?" In mijn jeugdjaren hielp ik altijd bij het Midwinterfestival in Nieuw-Vennep en bij deze jeugdinstuif in de Kerstvakantie was Cock Gaus, de beheerder van de Vespohal, waar het gebeuren plaatsvond, barkrukken aan het tellen. Gert Dol wees hem op het feit, dat hij dubbel aan het tellen was. "Tel ik dubbel?" was de verbaasde reactie van Cock Gaus, waarbij het knapste was, dat hij nog op een oneven getal uit kwam ook!
Gisterenavond werd er in de Hoofdbibliotheek dubbel geteld. Er waren namelijk 2 stembureaus gevestigd en om 9 uur kon er dus in 2 hoeken geteld worden.
Cor Schaap kwam 2 keer stemmen. Ik kon niet nalaten om te zeggen: "Heb je een dubbel paspoort, Cor?"
Maar goed, de extra frontoffice-dienst was erg gezellig. Het is tijdens zo'n verkiezingsdag echt druk in de bibliotheek en er hangt een gezellige, ontspannen sfeer. Wat dat aangaat mag het van mij iedere dag verkiezingsdag zijn.
Maar geen nood, gezien de uitslag vermoed ik, dat we eerder naar de stembus gaan dan over 4 jaar. Mark Rutte mag dan de eerste plaats behaald hebben, ik denk niet, dat er een stabiele coalitie te smeden is. Het zal een lastige formatie worden, er moet flink bezuinigd gaan worden en dan zullen de mensen pas merken, dat dit niet pijnloos zal zijn.

De nieuwe coalitiepartijen zullen flink verliezen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, en dus indirekt voor de Eerste Kamer. De oppositiepartijen worden dan "slapend" rijk. Vervolgens struikelt het kabinet Rutte over de begroting van 2012 in de zomer van 2011 en volgen in november 2011 nieuwe Kamerverkiezingen, waarbij de verliezers van vandaag zo maar de winnaars van morgen kunnen zijn.

Als laatste voorzitter van de PPR in Leiden meen ik voldoende inzicht te hebben in hoe de politiek werkt om deze voorspelling te doen.
Kunnen we in 2011 in ieder geval weer 2 keer een gezellig drukke verkiezingsdag in de Hoofdbibliotheek tegemoet zien.

Want de oorzaak ligt in de manier, waarop in Nederland wordt omgegaan met de democratie. Uittredend premier Balkenende typeerde dat heel raak met de term "ADHD-democratie". Maar volgens mij gaat het nog een laag dieper. De politiek in ons lage landje is alleen te begrijpen, als je het beziet als een lobby-democratie. Feitelijk worden we geregeerd door diverse belangengroepen, die het beste weten te lobbyen. Anders zijn vreemde taferelen niet te begrijpen: er wordt voor miljarden euro's een spoortunnel geboord door het Groene Hart. De tunnel is in prijs 3 keer over de kop gegaan, is eindelijk klaar en dan zijn er geen treinen besteld....
Of neem de Schiphol-lobby: wie kan mij uitleggen, waarom er zeer veel accijns zit op benzine, en de vliegmaatschappijen geen cent accijns betalen voor het minstens zo vervuilende kerosine?
Zolang de macht van de diverse lobbies niet doorbroken wordt, zullen we in Nederland last blijven houden van afnemend vertrouwen van de bevolking in de politiek. De gewone man ziet allerlei voorzieningen, die van belang zijn voor het gewone dagelijkse leven afgebroken worden, terwijl er wel miljarden euro's over de balk gesmeten worden in prestigeobjecten. Zolang deze niet wordt aangepakt, zullen we last blijven houden van populisten, die wel de vinger op de zere plek weten te leggen. Tot die tijd blijven we zitten met een ADHD-democratie.
U bent bij deze alvast gewaarschuwd, want een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten