woensdag 5 februari 2014

Het land van Nils Holgersson


Het was gisterenavond net zo druk in de Leidse IJshal als vorige week dinsdagavond. En net als 7 dagen geleden werd het verschil gemaakt door een groep nieuwkomers.

Het bleek een groep Deense scholieren te zijn, die in het kader van een uitwisselingsprogramma naar Nederland waren gekomen en zodoende kennis maakten met de meest Hollandse sport, die maar denkbaar is: schaatsen.
Nu is ons Deens niet meer wat het geweest is, maar gelukkig reed de fameuze Noorse crack Mårtin Långbrøk gisterenavond ook op het spiegelgladde ijs aan de Vondellaan.

De Scandinavische talen hebben veel van elkaar weg, dus dat was een kolfje naar de hand van Mårtin Långbrøk. Hij wees de Deense jeugd erop, dat het het handigste is, als zij ook gewoon tegen de klok in blijven rijden.

Hoe het mogelijk is, is mij een compleet raadsel, maar de Noorse schaatsbond heeft besloten om hun geheime wapen Mårtin Långbrøk niet mee te nemen naar Sotsji. Nu is hij geen man om bij de pakken neer te gaan zitten, dus vertrekt hij binnenkort naar het land van Nils Holgersson.

In Sverige gaat deze stoere Viking in de buurt van Falun op een Zweeds meer, dat bedekt is met 20 cm dik ijs, de Alternatieve Elfstedentocht schaatsen.

Ik voorspel u: met Mårtin Långbrøk erbij is het spel binnen de kortste keren op de wagen.

Een tweede voorspelling, die ik hier doe, is eigenlijk meer een waarschuwing: maak in de buurt van Mårtin Långbrøk geen grappen over kabouterschaatsen in het land van Nils Holgersson, want de kans is groot, dat het u net zo slecht zal bekomen als Nils Holgersson zelf, die als straf voor het sarren van en het denigrerend doen over een kabouter zelf tot minimale proporties verschrompelde.

Tart Mårtin Långbrøk dus niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten