vrijdag 6 juni 2014

D-Day

Het zal niemand ontgaan zijn, dat het vandaag precies 70 jaar geleden is, dat de landing van de geallieerden in Normandiƫ plaatsvond. Tactisch gezien een meesterwerk, dat gepaard ging met veel misleiding van de kant van met name de Engelsen.

Mede hierdoor slaagde de invasie op de stranden in Noord-Frankrijk. Daarbij hadden de geallieerden op D-Day niet te klagen over het fortuin, dat op hun handen was. Dit is duidelijk te lezen in de klassieker "De langste dag" van de Ier Cornelius Ryan.

Dit klassieke boek kreeg een even klassieke verfilming.

Om het compleet te maken heeft de hardrockgroep Iron Maiden er een nummer over geschreven, dat eveneens de titel "The longest day" meekreeg.

De filmbeelden voor deze clip komen uit "Saving private Ryan" van Steven Spielberg.

In 1998 verschenen zowel de film als het boek van Max Allan Collins met deze titel.

"Saving private Ryan" is gebaseerd op "the Bedford boys".

Het stadje Bedford in Virginia verloor bij de invasie in een klap 19 jongens.

Een derde succesvolle combinatie van film en boek is "Band of brothers". Stephen E. Ambrose vertelt het persoonlijke verhaal van de soldaten van de bijzondere eenheid Easy Company die in de Tweede Wereldoorlog altijd en overal de gevaarlijkste opdrachten kreeg toebedeeld.

Van het boek is een aangrijpende televisieserie gemaakt.

Natuurlijk mogen we dankbaar zijn voor degenen, die hun leven waagden voor onze vrijheid. Maar de keerzijde van de medaille, soms zeer letterlijk, wordt door deze Nederlandse veteraan helder verwoord: "Ik heb mensen gedood, dat vind ik heel erg!"

De doden kregen een stenen kruis op een van de vele militaire erebegraafplaatsen, veel veteranen moesten bovengenoemd kruis hun leven lang meedragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten