zondag 13 november 2016

Stemmen van de overzijde

Het zal niemand ontgaan zijn, dat er deze week gestemd werd aan de overzijde van de Atlantische Oceaan.

De immense kloof tussen Democraten en Republikeinen leverde de Verdeelde Staten Donald Trump als president op.

We zullen de komende 4 jaar het gesnater van The Donald" blijven horen na de weinig verheffende verkiezingscampagne, waarbij Hillary Clinton ondanks dat ze aanvankelijk 263.000 stemmen meer had en later zelfs 2 miljoen, de verkiezingen toch verloor.
Obelix wist het ruim 2000 jaar al: "Rare jongens, die Amerikanen!"

De komende tijd zal er flink gegokt gaan worden in Trump's casino.

De eerste gok, die deze miljardair wil nemen, is die met het klimaat. Hij wil de VS binnen een jaar terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Volgens Trump is klimaatverandering een leugen en worden de Verenigde Staten, die verantwoordelijk zijn voor 18 procent van de wereldwijde uitstoot, te veel benadeeld in de nieuwe afspraken.
Jaar na jaar worden wereldwijd de warmterecords gebroken. Het klimaatakkoord van Parijs beperkt de stijging alleen nog maar tot 1,5 of 2 graden. En zelfs dat gaat de blaaskaak al te ver.
Boudewijn de Groot zong het al: "Meneer de president, welterusten!"

De kans, dat wij op natuurijs kunnen schaatsen, zal met iedere graad stijging danig slinken. De kans op totaal verregende winters, zoals de afgelopen 3 jaar, zal daarentegen flink toenemen. Dit soort beelden gaan steeds schaarser worden.

En dat alles doordat iemand zo nodig met het klimaat wil gokken.

Daarnaast kwam er deze week nog een somber bericht door betreffende stemmen van de overzijde.

De Canadese singer-songwriter Leonard Cohen is deze week op 82-jarige leeftijd overleden.

Hij brak door met "Suzanne", maar zijn bekendste zelf gezongen nummer was "So long, Marianne".

Bij dit nummer moet ik altijd denken aan de tijd halverwege de jaren '70, toen ik heel regelmatig met Bas Warnink en Joep Kapiteijn ging biljarten in "De Gouden Leeuw", een niet meer bestaande bruine kroeg in Nieuw-Vennep, waar dit nummer heel regelmatig uit de jukebox schalde.
Zijn misschien wel bekendste nummer werd wereldwijd een succes in de uitvoering van Jeff Buckley. In dit geval is de titel zeer toepasselijk: "Hallelujah".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten