zondag 7 februari 2010

IBI

Eén van mijn werkzaamheden bij de bibliotheek is het beantwoorden van vragen, die mensen via internet kunnen stellen bij Al@din en IBI hetgeen heel leuk werk is. De meest uiteenlopende vragen worden aan je gesteld en daar moet je dan in betrekkelijk korte tijd het antwoord op zien te vinden.

Onlangs kreeg ik deze vraag voorgelegd: Maarten 't Hart schaatst zelf op de Vlieten in Maasland in een van zijn boeken. Ik meen in een verhalenbundel. Hij zegt daarin dat hij zich als hij voor de wind schaatst, in de hemel voelt. Wie weet in welk verhaal je dit kunt vinden? Het was een Al@din-hersenkraker, hetgeen inhield, dat diverse bibliotheekmedewerkers zich al met deze vraag hadden bemoeid. Nu kreeg ik deze vraag als specialist op het gebied van schaatsen toebedeeld.
Als je echter weet, waar je het antwoord kunt vinden, is het niet zo moeilijk om een antwoord te vinden. Thuis heb ik alle bloemlezingen van Max Dohle over schaatsverhalen in de literatuur, dus het antwoord was vrij snel gevonden.
Het antwoord luidde: het verhaal wat ibi gevonden heeft, is "De tegenspeler" uit de bundel "Op het ijs : de mooiste schaatsverhalen uit de Nederlandse literatuur", verzameld en ingeleid door Max Dohle. Als bron wordt "Verzamelde verhalen" van Maarten 't Hart uit 1974 opgegeven.
Citaat: "Tussen dat breekbaar evenwicht van maan en zon reed ik over het stukgereden ijs."
Als u in Noord- of Zuid-Holland woont en lid bent van de bibliotheek, kunt u "Op het ijs" reserveren via onderstaande link, of anders via uw plaatselijke bibliotheek.

Trouwens een prachtige zin, waarin iedere schaatser, die wel eens geschaatst heeft in de invallende schemering, zich zal herkennen. "Tussen dat breekbaar evenwicht van maan en zon reed ik over het stukgereden ijs."
Dit is literatuur! Ik wou, dat ik bovenstaande zin verzonnen had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten