zondag 19 juni 2011

Brocéliande

Over een paar weken begint het spektakel van de jaarlijkse wielerwedstrijd door Frankrijk weer. Uiteraard is er veel belangstelling voor de Tour de France, zeker nu er een lichting goede Nederlandse klimmers zit aan te komen.
Op Radio 1, de sport- en actualiteitenzender, wordt reclame gemaakt om te stemmen op je favoriete Franstalige nummers. Je mag uit een lijst van 100 nummers er 10 aanklikken, welke jij het mooiste vindt. Het eerste nummer van mijn keuze is "Complainte pour Ste Catherine" van de Canadese zusjes Kate & Anna MacGarrigle.

Dit nummer hoor je nog wel een enkele keer op de radio. Zeker bij Radio Tour de France, als er veel Franstalige muziek gedraaid wordt, die je de rest van het jaar niet te horen krijgt.
Maar te midden van al deze chansons ontbreekt steevast mijn favoriet bij de vijf liedjes, die je zelf mag invullen: Alan Stivell. Deze Breton is de eerste bespeler van de Keltische harp. Zijn vader bouwde naar oude illustraties als eerste weer dit instrument, dat al 4 eeuwen in de vergetelheid was geraakt. De mystieke sfeer van dit instrument is te horen op de cd "Renaissance de la harpe celtique".

Daarnaast is Stivell de grondlegger van de Keltenrock, met de prachtige cd "Chemins de terre".

Een schitterende cd, maar het allermooiste nummer van Alan Stivell, en voor mij persoonlijk het allermooiste Franstalige nummer is en blijft zijn meesterwerk "Brocéliande", het geheimzinnige bos in het binnenland van Bretagne, waarin de uit de sagen van koning Arthur bekende tovenaar Merlijn zou zijn verdwenen, betoverd door de fee Viviane.

Laat u ook betoveren door "Brocéliande".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten