zondag 26 juni 2011

Mars der beschaving


Gisteren is op Terschelling het startsein gegeven voor de Mars der beschaving. Dit gebeurde tijdens de 30e editie van het Oerol-festival. Oerol betekent in het lokale dialect gewoon overal. Het hele Waddeneiland als theater. Wat weinig mensen weten, is dat mijn vriendenkring aan de wieg heeft gestaan van dit gebeuren. Onbewust, dat wel. Want kort, nadat wij onze theateract op straat uitgevoerd hadden, kwam de oprichter van Oerol op het idee, om heel Terschelling als decor te gaan gebruiken.
Toeval? Oordeel zelf.
We waren naar camping "Appelhof" bij Formerum op Terschelling gereisd.

Ik citeer uit het vakantiedagboek "Terschelling 1978".
"Na het avondeten werd een begin gemaakt met de eerste pot canasta, die 's avonds om 10 uur wegens invallende duisternis werd gestaakt. Dankzij enkele probeersels met lichteffecten ontstond weldra een nieuwe rage: het door het van onderaf belichten van het gezicht een zo eng mogelijk uiterlijk proberen te bereiken.

Vooral op zeer donkere stukken onverwachts het licht ontsteken leverde verrassende resultaten op.
Na een paar biertjes in "De Vijfpoort" zetten de vier engerds zich in beweging om al lopende te trachten Midsland te bereiken.

Onderweg werd de nieuwe theateract uitgeprobeerd. De resultaten waren zeer verscheiden: enkele hartgrondige vloeken, lachende fietsers, twee Duitse meiden, die boven uit het raam vandaan de engerds de stuipen op het lijf joegen, fietsers, die plotseling een grote bocht maakten etc.
Vlak voor Midsland kwamen er twee fietsers aan. Leo en Kikker sprintten, gevolgd door Tim en Bas. Leo en Kikker doken de kant van de weg in, net om de bocht. De eerstgenoemde deed dit met zo'n enthousiasme, dat hij met een fraaie tuimeling in de greppel belandde.

Terwijl de anderen stikten van het lachen, kwamen er van alle kanten fietsers aan."
Vanaf Terschelling werd dus het startsein gegeven voor de Mars der beschaving tegen de forse bezuinigingen op de kunst. Vandaag namen Hans Boers en ik het estafettestokje over. En waar kun je dat beter doen, dan in een beschaafd dorp als Wassenaar.

In de stromende regen liepen we vanaf Den Deyl dwars door het centrum van Wassenaar naar "De Klip" en vandaar door de duinen naar Meijendel. Op deze loop door dit prachtige stuk natuur kwamen we bijna niemand tegen. Via "De Kievit" liepen we weer terug naar Den Deyl, waar we konden zeggen, dat we minstens 16 km door deze beschaafde gemeente hadden gelopen.

Morgen wordt vanuit Rotterdam het estafettestokje van de Mars der beschaving overgenomen. De zoveelste demonstratie tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte, met de rancuneuze PVV als souffleur. U weet wel, die "democratische" partij, waar niemand lid van kan worden en die zich spreekbuis maakt van een bepaald type kiezers, die iedere voetbalvereniging kent: de kankeraars, die kritiek hebben op alles en iedereen, maar die zelf te beroerd zijn om de handen uit de mouwen te steken.
Om dit type kiezers te behagen, moet er flink met de botte bijl gehakt worden in de "linkse hobby", die kunst heet. Men snapt niet, dat men hiermee talloze gewone mensen treft. Een project als "Die Schöpfung" wordt ineens een stuk duurder, zo niet onmogelijk, doordat een aantal subsidies weg gaan vallen en de prijs van de toegangskaartjes door de BTW-verhoging sowieso al een stuk hoger wordt.
Veel mensen vinden een prijs van € 27,- al aan de hoge kant voor een amateurkoor, bij prijzen van € 40,- en meer zullen velen afhaken. Dit soort projecten loopt dus de kans om te verdwijnen. Exit een avond luisterplezier voor 800 toeschouwers, exit een half jaar zangplezier voor 200 zangers.

En laat u niet in de luren leggen door het verhaal van politici uit de gedoogcoalitie, dat er op bibliotheken niet wordt bezuinigd. Landelijk niet, nee. Maar er wordt zo fors gesneden in het gemeentefonds, dat vrijwel iedere bibliotheek met fikse kortingen op de subsidie wordt gekort. Onze bibliotheek komt er met 13% korting nog redelijk af. Er zijn bibliotheken, die meer dan de helft van de subsidie kwijt raken!

En dan loopt er tegelijkertijd een actie tegen het verdwijnen van een groot deel van het PGB. Zie de PETITIE, die u uiteraard kunt ondertekenen. En dat allemaal met medewerking van de man, die met zijn chronisch grote mond in Nederland bezitter is van het grootste Persoons Gebonden Budget.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten