zaterdag 7 november 2015

Echte winters

Echte winters. Iedere schaatser verlangt ernaar. In ons land is het een schaars goed geworden. Maar als de aangekondigde tentoonstellingen over winterlandschappen een voorbode zijn dan ziet het er voor de komende winter goed uit.
Allereerst is er in het Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling "Echte winters".

Van 7 november 2015 t/m 6 maart 2016 zijn in Teylers Museum ijskoude winterlandschappen vol schaats- en sleeplezier te zien van specialisten als Schelfhout en Apol, naast werk van beroemde schilders als Koekkoek, Jongkind, Mauve, Breitner en Van Gogh.

Echte winters laat het 19de-eeuwse winterlandschap voor het eerst in zijn volle breedte zien, van knusse koek en zopies op een stadsgracht tot heftige taferelen met rampzalig kruiend ijs.

Van de tentoonstelling "Echte winters" is een prachtig boek verschenen onder dezelfde titel van de hand van Sebastiaan Cobelens, Michiel Plomp en Pieter Roelofs.

Naast de tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem kwam kasteel Duivenvoorde deze week ook in het nieuws met een schaatsschilderij.
Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten heeft een schilderij verworven van de Haagse romantische landschapschilder Andreas Schelfhout (1787-1870). Het gaat om het schilderij "Schaatsers bij een Hollandse stad" uit 1857, dat ooit in het kasteel hing.

Voor beide tentoonstellingen zeg ik: gewoon doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten