zondag 12 juni 2016

As in tas


Vanmorgen ben ik begonnen in "As in tas" van Jelle Brandt Corstius, een telg uit een literaire familie. Zijn vader was Hugo Brandt Corstius, die beter bekend is onder zijn pseudoniemen Piet Grijs, Stoker en Battus. Zijn zus is de columniste Aaf Brandt Corstius.
Elk voorjaar maakte Jelle Brandt Corstius een fietstocht met zijn vader. Een bestemming was er nooit, maar wel de zekerheid dat het niet langer dan twee dagen zou duren. Anders kregen ze ruzie. Op 18 april 2014 begon Jelle Brandt Corstius weer aan een tocht, maar dan zonder zijn twee maanden eerder overleden fietsmaatje en vader, Hugo Brandt Corstius, een wonderlijke man, die veel begreep van dingen waar de meeste mensen niets van begrepen (palindromen), maar weer heel weinig van de meest normale dingen (kinderen). Met in zijn fietstas een deel van de as van zijn vader legt Brandt Corstius in zestien dagen 1.620 kilometer af. Hij kampeert op een troosteloze camping in Luxemburg, wordt beroofd door zigeuners (de as laten ze achter), logeert bij een Maastrichtse dame die eist dat hij het douchewater opvangt om het toilet mee door te spoelen en trekt overmoedig met vijftig kilo aan bagage door de Ardennen tot hij aan de Middellandse Zee uitkomt, waar hij de as uitstrooit. "As in tas" is Jelle Brandt Corstius' meest persoonlijke boek, over zijn bekende vader, geschreven op het moment dat hij zelf net vader is geworden, in de vorm die we van hem kennen: een reisverhaal.

Ik kan het boek aan iedereen aanbevelen. Het zit vol humor. Af en toe kon ik een schaterlach niet onderdrukken, temeer daar er voor iemand, die vrijwel altijd op fietsvakantie gaat zeer veel herkenbaars in zit.
Aan het eind van het boek zitten een viertal bladzijden met lijntjes om op te schrijven met Jelle's welgemeende advies: "Maak hier plannen voor een mooie reis om je eigen trauma's te verwerken."

Dat doe ik ieder jaar al....
Mijn advies: lees "As in tas"!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten