dinsdag 22 februari 2011

Schaatsenrijden


In "Schaatssport", het fraaie magazine van de KNSB, heeft schaatskenner Marnix Koolhaas een rubriek getiteld "IJskunst". De vele interessante verhalen uit deze rubriek vormen, samen met de eerste twee hoofdstukken uit het boek "Koning Thialf", de inhoud van dit prachtige boek.
Het leuke van "Schaatsenrijden" is, dat veel onderwerpen aan bod komen, die je in andere schaatsboeken niet snel zult vinden.
De achterflap van dit boek onthult al veel: "Prominent schaatskenner Marnix Koolhaas duikt in de historie van een van onze meest geliefde sporten. Zowel in Nederland als tot ver over onze landgrens bezit het schaatsen een ongekend veelzijdige geschiedenis. Via een vijftigtal rijk ge├»llustreerde verhalen neemt Koolhaas de lezer mee op een verrassende tocht. Verhalen over de schaatsers in de schilderijen van Jeroen Bosch en Hendrick Avercamp, over de meest afgelegen ijsbaan ter wereld op het eilandje Tristan da Cunha, over een gevecht op leven en dood tussen schaatsers en tangoliefhebbers in Argentini├ź, over Ard & Keessie, over liefde en dood op het ijs, over schaatsen op zondag, over Sonja Henie en nog veel meer."
Daar is geen woord te veel bij gezegd. Eerder te weinig. Ook in de literatuur wordt deze mooie sport in romans of gedichten soms prominent beschreven. Denk daarbij aan auteurs als Simon Vestdijk, Herman de Man, Hildebrand, Koos Speenhoff, Antoon Coolen, Johann Wolfgang von Goethe en Gerrit Achterberg.
De prachtige foto's en reproducties van schilderijen en tekeningen maken dit boek compleet. Kijk, lees en geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten