maandag 21 februari 2011

Veranderscan

De meeste mensen denken bij het horen van het woord scan meteen aan een ziekenhuis, maar ook in andere sectoren komt dit woord wel eens aan de orde. Zo ook in onze eigen bibliotheek. Eén van de onderdelen van de INK was de veranderscan. Deze kwam vandaag tijdens de middagsessie aan de orde.

Bij de positiebepaling kwam onze bibliotheek er goed uit. Vergeleken met 4, en vooral met 8 jaar geleden, is er op veel terreinen vooruitgang geboekt. Maar de wereld verandert en de bibliotheekwereld eveneens. Bezuinigingen komen in alle vormen en gedaanten op de bibliotheken in den lande af en de oplossingen zijn zeer divers. Barneveld gaat terug naar de ouderwetsche uitleenbiliotheek en verder niets, terwijl Vlissingen de bibliotheek, waar Annie M.G. Schmidt ooit bibliothecaresse was, feitelijk op wil heffen en onder wil brengen in een aantal uitleenpunten. En dit alles onder de naam "bibliotheek van de toekomst".
Wij zullen ook op weg moeten naar de toekomst. De vraag is alleen: welke toekomst? De plannen voor een nieuwe Hoofdbibliotheek zijn er, maar wat wordt de inhoud? Hoe ziet de bibliotheek er uit over 3 jaar, over 5 jaar en over 10 jaar? Wie het weet, mag het zeggen.
Wij moesten op deze maandagmiddag ons hoofd breken over de vraag, hoe we met de onvermijdelijke veranderingen om willen gaan. Hoe start je met veranderingen, als je bijvoorbeeld nog niet weet, welke impact e-books gaan hebben?
Jullie begrijpen, dat ik zeer diep na ging denken over deze vraagstelling. Zo diep zelfs, dat Len van Twisk, die ingehuurd was om ons met dit proces te begeleiden, op een gegeven moment aan me vroeg: "Gaat het wel goed met je, Bert?"
"Ja, hoor", kon ik geheel naar waarheid zeggen.

En denk nu alsjeblieft niet, dat dat middagdutje van gisteren me zo goed bevallen is, dat ik nu dagelijks een siësta ga houden.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten