zaterdag 11 mei 2013

Flyers

In Van Dale Handwoordenboek Hedendaags Nederlands staat bij het woord flyer deze betekenis: wielrenner die uitblinkt in tijdritten.
In Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse taal, de Dikke Van Dale, staat het wat uitgebreider: wielrenner die opvalt door een soepele en elegante manier van rijden, syn. spurter.
Hoewel niet genoemd in beide boeken wordt deze term ook wel gebruikt voor schaatsers, die zich zeer lichtvoetig over het ijs bewegen. In zijn topjaren werd Falco Zandstra een flyer genoemd.

Nu heeft de IJVL op natuurijs ook een fenomeen: voorzitter Sjaak Stuijt is dan een regelrechte flyer. Over slecht ijs rijdt hij alsof hij over een net gedweilde baan schaatst.

Er is echter nog een flyer nadrukkelijk aanwezig in het Nederlands. In het Koenen Woordenboek Engels-Nederlands staan zelfs 10 betekenissen als vertaling van flyer. Deze bedoel ik: (Am)strooibiljet, folder, circulaire.

Welnu bij de repetitie van de Leidse Koorprojecten, waarop we o.a. "Thou knowest, Lord" van Bob Chilcott oefenden, kregen we bij het aftekenen van de aanwezigheid per koorlid 2 posters en 5 flyers mee om reclame te maken voor de uitvoering op vrijdag 21 juni 2013.

Welnu, deze bas voldoet ook op deze wijze aan het verzoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten