zondag 12 januari 2014

"Jullie krijgen steun van de bomba!"

Veel mensen zullen bedenkelijk kijken als zij te horen krijgen: "Jullie krijgen steun van de bomba!"
Wij niet. Denk nu niet, dat deze dienstweigeraar zich bekeerd heeft tot een of andere militaristische groepering, want dat is beslist niet het geval. De woorden zijn afkomstig van Wim de Ru, de dirigent van de Leidse Koorprojecten. De bomba is een Argentijnse trom.
Wij waren hier op voorbereid. In de partituur van de "Missa Criolla" van Ariel Ramirez stond de bomba keurig opgesomd bij de muziekinstrumenten.
Om half 2 fietsten Ada en ik naar de Marelandschool, waar de eerste repetitie om 2 uur zou beginnen. Met 100 andere zangers en zangeressen oefenden we voor de optredens op woensdag 2 april in de Petruskerk aan de Lammenschansweg in Leiden en op vrijdag 4 april in de Marktpleinkerk in Hoofddorp.
Na het inzingen begonnen we met het eerste nummer van de "Missa Criolla". Het "Kyrië" ging voor een eerste keer verbazingwekkend goed, ook al ging alles natuurlijk niet meteen vlekkeloos.

Het tweede stuk, wat we ter hand namen, was het "Credo". Wim legde ons uit, dat dit het lastigste nummer was. Niet eens zozeer door de toonhoogte, maar doordat driekwartsmaat en zesachtste ritme door elkaar heen liepen. Hierdoor kun je uit je ritme raken.

Ondanks dat we gewaarschuwd waren, gingen we toch een paar keer de mist in. En dan hadden we nu niet eens last van het ritme-instrument, dat ons in de war zou kunnen brengen: de bomba!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten