woensdag 5 maart 2014

Mark Tuitert

Het lag in de lijn der verwachting, dus het was geen volslagen verrassing, dat Olympisch kampioen Mark Tuitert gisteren bekend maakte, dat hij een punt zet achter zijn carriere als wedstrijdschaatser. Daarbij maakte deze geboren Tukker bekend, dat hij fit wil blijven voor de Elfstedentocht.

Tuitert had de pech, dat hij moest schaatsen in de hoogtijdagen van 2 veelvraten op de langebaan: Rintje Ritsma en Sven Kramer. Desondanks heeft hij een erelijst opgebouwd, waar menig schaatser blind voor zou tekenen: Wereldkampioen junioren in 1999, Europees kampioen allround in 2004, Wereldkampioen ploegenachtervolging in 2005, de discipline, waarop hij zowel in 2006 als in 2010 bij de Winterspelen de bronzen medaille pakte.

Maar zijn voornaamste wapenfeit is het Olympisch goud op het koningsnummer van het langebaanschaatsen: de 1500 meter. Naast Kees Verkerk en Ard Schenk is hij de enige Nederlandse schaatser, die deze felbegeerde medaille kreeg omgehangen.

Er verscheen een goed geschreven biografie over deze schaatser met als titel 210210, te lezen als 21-02-10, de datum, waarop Tuitert, die zeer regelmatig op het juiste moment wist te pieken, zijn carriere bekroonde.
Mark Tuitert is getrouwd met Helen van Goozen, die in 1999 Wereldkampioene junioren werd. Behalve goede schaatsgenen krijgen hun kinderen de liefde voor de prachtige schaatssport met de paplepel ingegoten.
Dit citaat bij zijn afscheid als schaatsprofessional zegt wat dat aangaat voldoende: "Goed aftrainen is een vereiste, daarbij sluit ik niet uit dat ik zo nu en dan een skeeler- of ijsmarathon meepik. Ik moet natuurlijk wel optimaal fit blijven voor een eventuele Elfstedentocht. Zo is mijn liefde voor het schaatsen ook ooit ontstaan, op natuurijs".
Als deze inwoner van Oude Wetering af wil trainen bij de "Krasse Knarren" in de Leidse IJshal, is hij van harte welkom op dinsdag- en donderdagochtend.

Er rijden nog een paar muzikanten rond, die graag schaatsen. Kunnen de heren het ook nog hebben over wat je na na na een beroepscarriere kunt doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten