dinsdag 1 april 2014

Winter!

We hebben het gemist dit jaar: de winter. Ik had nooit gedacht, dat we het ooit zouden beleven, maar het is nu toch echt een feit, de Hellmannloze winter. In dat opzicht is het de zachtste winter ooit.
Dieper dan dit kunnen we dus niet zinken. Het verschil met vorig jaar was dan ook levensgroot, vooral als je maart van beide jaren vergelijkt.

Dit jaar grossierde maart in hoge temperaturen en zonnig weer. Op zich is dat niet erg. We konden zodoende in heerlijke omstandigheden sporten. Erger was dat december, januari en februari veel te warm waren.
Voor alle schaatsliefhebbers, die net als ik verlangen naar natuurijs, wil ik een boek onder de aandacht brengen met de korte maar krachtige titel "Winter!".

De aanschafinformatietekst, op grond waarvan openbare bibliotheken hun boeken aanschaffen, luidt voor dit boek van Jeroen van der Spek als volgt: "De winter is voor veel Nederlanders het favoriete seizoen. De winter is geliefd om het schaatsen, de schaatscultuur, de Elfstedentocht, sneeuwpret en andere koude wintersensaties. Maar ook voor wie hiervan niet houdt, heeft de winter genoeg aantrekkelijks: huiselijkheid, lange avonden bij een knapperig haardvuur, kokkerellen (slow winterfood) en feesten. De auteur, reisjournalist en schaatsliefhebber, beschrijft in woord en beeld de Nederlandse wintercultuur. Met onder meer de mooiste winters van de twintigste eeuw, winternostalgie, extreme winters, winterfeesten en -folklore, en verder natuurlijk veel aandacht voor het schaatsen. Met enkele winterse recepten. Fraai, rijk geïllustreerd kijk- en bladerboek, voor een breed publiek."
Ik kan deze tekst volledig onderschrijven. In dit goed leesbare en prachtig geïllustreerde boek staan voor deze doorgewinterde lezer ook tal van nieuwe feiten. Bijvoorbeeld de befaamde koek-en-zopie. Tegenwoordig verstaan we onder zopie vooral warme chocolademelk. In de Middeleeuwen hadden ze een ietwat ander recept: 1 liter bier, 125 gram bruine basterdsuiker, 2 plakjes citroen, 2 eieren, 1 pijpje kaneel, 2 kruidnagels en 1 deciliter rum.

Koek-en-zopie voor een echte kerel.

Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten