woensdag 2 oktober 2013

Klaar voor de start

Ieder jaar begint begin oktober de Kinderboekenweek met telkens weer een ander thema. Dit jaar is gekozen voor sportboeken onder de slogan "Klaar voor de start".

Als bibliothecaris en sportliefhebber kan ik daar natuurlijk volledig achter staan. Buiten allerlei activiteiten, die de Katwijkse bibliotheek voor kinderen organiseert, is er ook een geschenkboekje, dat kinderen ontvangen, als ze lid worden van de bibliotheek.

Bekende sporters bevelen een kinderboek, dat grote indruk heeft gemaakt in hun jeugdjaren. Daarnaast bevelen bibliothecarissen een boek van de sport van de betreffende sportheld aan.
Zo kun je lezen, dat Marianne Vos, veelvraat op wielen "Blauwe plekken" van Anke de Vries onder de aandacht bracht.

Het aanbevolen wielrenboek is "De ongrijpbare Rode Klauw" van Joe Carrot.

Voetballer Ruben Schaken was als kind weg van "De heksen" van Roald Dahl.

Het bij de sport passende boek is "Voetbalstrijd, kopkansen en blundertweets" van Gonneke Huizing.

Een schaatser mag natuurlijk niet ontbreken in mijn opsomming. Sprintster Thijsje Oenema koos de klassieker "Alleen op de wereld" van Hector Malot.

De keuze van het schaatsboek was "Floortje leert schaatsen" van Suzanne Buis en Cok Grashoff.

Als schaatstrainer vind ik, dat ieder kind dit zou moeten doen!
Maar de allermooiste uitspraak uit het boek kwam van waterpoloster Mieke Cabout: "Je moet een haalbaar doel stellen en dóórgaan!" De kern van mentale training in één zin samengevat!
Haar keuze voor "Pluk van de Petteflet" van Annie M.G. Schmidt past hier goed bij. Ook Pluk trekt zijn eigen plan tegen de stroom in!

Mijn advies aan kinderen in Katwijk is dus duidelijk: schrijf je zo snel mogelijk in als lid van de bibliotheek, want dan krijg je het leuke boek "Klaar voor de start". Zorg, dat je op tijd bent, want op is op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten