vrijdag 6 januari 2012

Carbón de Reyes


Ieder land heeft zo zijn eigen tradities met Driekoningen. Bij de Oosters-Orthodoxe kerken viert men op 6 januari Kerstmis, maar ja, die vierden de Oktoberrevolutie dan ook in november.

In Asturias vieren ze Tres Reyes oftewel Driekoningen met het geven van cadeaus aan elkaar. Een van de tradities daarbij is "Carbón de Reyes". Het verhaal gaat, dat het gegeven wordt aan stoute kinderen. Zij krijgen dan carbón oftewel steenkool in een mini zak van Zwarte Piet.

Wie schetst mijn verbazing, toen ik een zak Carbón de Reyes als geschenk in de keuken zag staan. Dit zou betekenen, dat Ana denkt, dat ik stout ben.
En daar begint de verwarring met de Spaanse taal.
Stout betekent van oorsprong moedig. Denk maar aan Karel de Stoute uit de geschiedenislessen. En laat nu moedig in het Spaans "Bravo" zijn!

Kijk, dan komen deze Carbón de Reyes al in een heel ander licht te staan....
Maar goed, Ana is nog niet volledig ingeburgerd. De conversatie thuis gaat vooral in steenkolen-Engels. We zullen het haar nog niet euvel duiden.
Wat ik wel euvel duidt is het weer. Een traditionele Oudhollandse weerspreuk luidt: "Driekoningen maakt of breekt de brug".

Dit jaar valt er niks te maken met extreem hoge temperaturen en neerslagcijfers.

Ook al krijgen we waarschijnlijk wat meer hogedrukgebieden in de buurt, winterweer zit er voorlopig niet in. Na december kunnen we januari vermoedelijk ook afschrijven als wintermaand. 2012 zal het, als het er al van komt, van februari moeten hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten