zondag 17 juni 2018

"Fietsen naar Praag of de teloorgang van het bibliotheeknetwerk

Bij de duurloop, die ik gisteren gemaakt had, had ik van Jaap de Gorter gehoord, dat het door mij bestelde boek "Fietsen naar Praag" er nog niet was.

"Vorig jaar duurde het bij dezelfde uitgever ook heel lang", kreeg ik als antwoord: "Toen was hij zelf op fietsvakantie."
Kennelijk was dat dit jaar ook het geval. Voor ons was het echter belangrijk, om deze reisgids met de route naar Bayreuth op tijd in handen te krijgen. De fietsroutes langs de rivieren zijn niet zo'n probleem.

Het probleem is juist om goede routes tussen de dalen te vinden. Van het stuk tussen de Werra en de Main zijn voor zover bekend geen Bikeline-gidsen voorhanden.
Nu zorgt ieder fietsreiziger er voor, dat hij een plan B achter de hand heeft voor het geval dat het niet op tijd wordt geleverd.

Als bibliothecaris leek mij het meest voor de hand liggend om dit boek via interbibliothecair leenverkeer naar Katwijk te laten komen. Tot mijn stomme verbazing bleek er van "Fietsen naar Praag" slechts één exemplaar in het hele bibliotheeknetwerk aanwezig te zijn. Dit exemplaar van de Koninklijke Bibliotheek was echter niet te leen, doch alleen in te zien. Je moet dus zelf naar Den Haag om fotokopieën te maken!
Hier wreekt zich, wat bij bibliotheek Katwijk gebeurt en hetgeen kennelijk ook in de rest van Nederland geschiedt: de uitleenfrequenties worden leidend voor de aanschaf en er wordt sterk ingezet op de actualiteit. Boeken ouder dan een jaar of 8 tot 10 verdwijnen zo uit de collectie.

Bij een bijeenkomst van collectioneurs uit Noord- en Zuid-Holland waarschuwde een jaar of 5 geleden iemand van Probiblio voor het gevaar, dat als iedere bibliotheek bibliotheek op eigen houtje af ging schrijven men er op een gegeven moment achter zou komen, dat het laatste exemplaar uit het bibliotheeknetwerk zou zijn verdwenen.
Met "Fietsen naar Praag", voor het eerst uitgegeven in 2006 en in 2016 aan de vierde druk toe, is dit kennelijk al gebeurd.
Tegen onze klanten zei ik altijd: "In principe kunnen we aan ieder boek, dat in Nederland is uitgegeven, komen!"
Na vandaag zal ik dit niet meer zo stellig beweren.
Wellicht dat dit deel van het collectiebeleid landelijk opgepikt kan worden. Met ieder voor zich en God voor ons allen komen we er niet....

zondag 10 juni 2018

Het Schuytfestival

In Leiden Zuid-West heb je de Cornelis Schuytlaan. Het lijkt mij stug, dat iedere Leidenaar weet, wie Cornelis Schuyt was.

Hij was eind 16e en begin 17e eeuw organist en stadsmuzikant van Leiden. Daarnaast was hij ook componist. Hij stond in zijn tijd in de Lage landen in hoog aanzien.


Ter gelegenheid van zijn 400e sterfdag werd in 2016 het Schuytfestival gehouden, dat wegens succes dit jaar werd geprolongeerd.


Aan het eind van de ochtend fietste ik met mijn vrouw naar de Hooglandse kerk, waar in het kader van het Schuytfestival een "verboden kerkdienst" werd gehouden. De voorganger was Lex Bohlmeijer, die bekend is als presentator van diverse Radio 4-programma's. Naast de Schola Cantorum onder leiding van de onvolprezen Wim de Ru was er vandaag een muzikale omlijsting door het blokfluitensemble "Praetorius".


Dat is ook het leuke van Leiden. Telkens doe je in deze eeuwenoude Sleutelstad weer nieuwe ontdekkingen.